Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Спростовуємо фейк, що у Тернопільській області нібито зафіксували суттєве зростання радіаційного фону

Пропагандисти почали поширювати у соцмережах дописи про те, що після масштабної пожежі вночі 20 серпня у Тернопільській області буцімто значно зросли показники рівня радіації у повітрі та воді. Але вказана інформація є неправдивою.

Про цей новий фейк попередив Центр стратегічних комунікацій. Після масованої атаки Росії по території України в ніч на 20 серпня на одному з промислових об'єктів Тернополя й справді зайнялася пожежа. Її причиною стало влучання ворогом в одну із місткостей, де зберігались паливно-мастильні матеріали.  Про це під час брифінгу в ОВА повідомив начальник Головного управління ДСНС України в Тернопільській області Віктор Маслей. Під час цього ж брифінгу стало відомо про те, що після проведення замірів та аналізу повітря в 7 точках житлової зони міста Тернополя перевищення концентрації продуктів згоряння CO2 та хлоровмісних речовин не було виявлено.

Саме в цей час в соцмережах пропагандисти почали публікувати відео, на яких українські військові начебто проводять заміри радіації в повітрі міста. Згодом, інформацію про нібито підвищення рівня радіації на території області спростував міський голова Тернополя Сергій Надал.

Головною метою таких фейків є відвернення уваги від відповідальності Росії за свої злочини, а також поширення паніки й страху серед українського населення. Окрім цього у такий спосіб російська пропаганда намагається вибудувати в українців недовіру до офіційної влади як до джерела правдивої інформації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись