Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україну нібито висміяли на вуличному графіті в Ізраїлі

Російські пропагандисти в анонімних телеграм-каналах розповсюджують фото, на якому нібито графіті з вулиць Єрусалиму, де українець зображений у стані бідності у своєму ліжку після того, як єврей нібито відібрав у нього всі гроші. Однак це зображення є підробкою.

На фейк звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що зображення було змінене за допомогою графічного редактора, а розповсюджуються ці фото переважно через російськомовні та деякі англомовні ресурси, що симпатизують Росії.

Вони виконали аналіз на ймовірність редагування за допомогою сервісу FotoForensics. За допомогою аналізу рівня помилок (ELA), який визначає зміни у зображенні шляхом виділення надмірно оброблених частин, вони помітили, що ділянки зображення, де українець без грошей і символіка Ізраїлю на одязі чоловіка, були, ймовірно, додані на зображення після його створення.

Російські телеграм-канали регулярно займаються розповсюдженням подібних випадків дезінформації задля того, щоб показати, що за кордоном нібито втомилися від теми України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись