Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна нібито атакувала ЗАЕС дронами і МАГАТЕ засудило її дії

Російські пропагандисти в анонімних телеграм-каналах та медіа, а також через дипломатичні канали розповсюджують матеріали, згідно з якими Україна нібито влаштувала провокацію на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), атакувавши її дронами. Мовляв, Міжнародне агентство з ядерної енергетики (МАГАТЕ) засудило Україну за такі дії у своїх нещодавніх заявах та готове провести засідання Ради Керуючих на вимогу Росії щодо цієї ситуації. Втім це - лише інтерпретація пропагандистів.

Днями на ЗАЕС справді вибухнули дрони, однак Головне управління розвідки України зазначило, що це - провокація Росії з метою дискредитувати Україну. Натомість МАГАТЕ в своїх заявах щодо ситуації не звинувачувало Україну в атаках.

В колах Агентства російський наратив активно почав поширювати Постійний представник РФ при ООН у Відні Міхаіл Ульянов. Зокрема, у своєму телеграм-каналі він повторив меседжі російської пропаганди щодо інциденту. 8 квітня він направив ноту на адресу теперішнього голови Ради керуючих Постійного представника Аргентини при МАГАТЕ Федеріко Мартінсена та Гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з проханням скликати термінове засідання щодо "нещодавніх атак та провокацій українських збройних сил на російський ядерний об'єкт - Запорізьку АЕС" не пізніше 11 квітня. У ноті зазначено, що її створено "згідно з інструкціями з Москви". Пізніше Ульянов у тому ж телеграм-каналі підтвердив, що МАГАТЕ все-таки проведе засідання 11 квітня через запит російської делегації.

Про це також сказали джерела агентства Reuters, які водночас зазначають, що не очікують ухвалення схвальної до Росії позиції МАГАТЕ та що засідання несе радше формальний характер, де всі сторони представлять свою позицію.

Росіяни поширюють таку дезінформацію напередодні засідання, щоб спробувати очолити вигідний для себе меседж в країнах, де позиція щодо російської агресії ще не є остаточно сформованою. Окрім того, це є спробою вплинути як на іноземну, так і домашню аудиторію, показуючи таким чином, що Росія активно представлена на міжнародній арені. "Детектор медіа" раніше писав про те, які ще способи та техніки використовує Росія для поширення дезінформації в міжнародних організаціях на прикладі ОБСЄ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись