Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Американський високопосадовець нібито закликав українців проводити теракти на території Росії

Російські пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, що 4 грудня 2023 року колишній голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, Марк Міллі, нібито закликав Україну до терору проти російських громадян. Це нібито підтвердило американське видання The Washington Post. Проте це - маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що насправді за інформацією The Washington Post, Марк Міллі не закликав Україну до терактів на території Росії. Фактично, він радив українським бійцям активно діяти проти російських солдатів на тимчасово окупованих територіях. Також важливо зазначити, що США не підтримують українські сили в завданні ударів поза власними кордонами.

Оригінальна публікація в The Washington Post, яка вийшла 4 грудня 2023 року під назвою Miscalculations, divisions marked offensive planning by U.S., Ukraine, дійсно містить схожу цитату Марка Міллі. В матеріалі описано події на початку 2023 року, незадовго до української літньої контрнаступної операції. Тоді Міллі вже був головою Об'єднаного комітету начальників штабів США, але залишив цю посаду наприкінці вересня 2023 року. За інформацією The Washington Post, Марк Міллі висловив вказані твердження під час розмови з українськими бійцями Сил спеціальних операцій в місті Вісбаден, Німеччина. За даними видання, він використовував ці слова, щоб надихнути їх на дії. Його виступ відбувався у контексті тилових операцій на територіях, що тимчасово перебувають під контролем противника.

В статті цитата Міллі звучала наступним чином: "Не повинно бути жодного росіянина, який лягав би спати, не думаючи про те, що йому переріжуть горло посеред ночі,” сказав Міллі, за словами чиновника, що мав інформацію про цю подію. “Ви повинні повернутися туди та створити кампанію за лінією фронту".

В статті загалом йшлося про військову ситуацію у російсько-українській війні, тому коли Міллі говорив про "росіян", він мав на увазі саме військових Росії, а не цивільних осіб. Також слід відзначити, що пізніше речник Державного департаменту Метью Міллер підтвердив, що позиція США залишається незмінною: вони не заохочують українські сили до проведення ударів поза власними кордонами.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб посилити свій меседж про те, що Україна нібито стоїть за терактом у "Крокус Сіті Холі". "Детектор медіа" пояснював, як іще російська пропаганда намагається поширити цей меседж.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись