Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Головнокомандувач ЗСУ Сирський нібито підтвердив "жалюгідний стан української армії"

Російські медіа, посилаючись на висловлювання головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, стверджують, що він нібито визнав "жалюгідний стан" української армії та готовність відступити з Харкова. Пропагандисти кажуть, що Сирський разом із західними союзниками втрачає довіру до успіхів Києва і все більше турбується про можливість російського нападу не лише на Харків, а й на українську столицю. Такі висновки російських медіа ґрунтуються на основі інтерв'ю Олександра Сирського для "Укрінформу". Втім це - маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що насправді в цьому інтерв'ю Сирський жодного разу не згадав про "критичні проблеми" у структурі ЗСУ і не говорив про "стратегічну перевагу" ворога. Обговорюючи стан справ на фронті, Сирський зауважив її складність, але одночасно наголосив, що війна завжди вимагає великих зусиль. Також він ствердив, що Збройні сили України втратили менше позицій, ніж змогли повернути. Він зазначив, що незважаючи на перевагу Росії у кількості боєприпасів і особовому складі, це не дало їй стратегічних переваг, лише дрібні територіальні здобутки.

Сирський також вказав на ефективність України у знищенні живої сили та техніки противника, в тому числі Чорноморського флоту Росії, та успішне використання переваги у сфері безпілотників. Він зауважив, що у російських окупантів спостерігаються серйозні проблеми з управлінням та логістикою.

За словами Сирського, головна мета Збройних сил України полягає в тому, щоб не дозволити втратити контроль над українською територією, максимально виснажити ворога, завдати йому значних втрат і підготувати резерви для контрнаступу. Прокремлівські медіа випустили з уваги згадки про поразки Росії, спотворивши ці коментарі.

У тому ж інтерв'ю "Укрінформу" Сирський не робив маніпулятивних заяв щодо Харкова, підкресливши, що Україна серйозно ставиться до інформації про можливі наступальні операції ворога та готова належним чином відповісти на такі загрози. Він зазначив, що будь-яка спроба Росії атакувати Харків знову призведе до катастрофічних наслідків для неї, згадуючи про успішний досвід звільнення регіону в минулому.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Збройні сили України і викликати паніку серед місцевого населення. "Детектор медіа" спростовував й інші маніпуляції, спрямовані на дискредитацію ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись