Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українцям повністю скасували плату за комуналку

Інформація про те, що на період війни з Росією українцям повністю скасували оплату за комунальні послуги шириться у соціальних мережах. Зокрема, у локлаьних волинських спільнотах у фейсбуку. Однак це — фейк, увагу на нього звернули фактчекери проєкту «Брехунець».

Насправді ж, згідно із постановою Кабінету Міністрів України про «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» від 5 березня 2022 року, до припинення чи скасування воєнного стану не можна нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пеню); припиняти надвати послуги у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Тобто уряд заборонив нараховувати штрафи за несвоєчасну оплату, а також позбавляти споживачів послуг за заборгованість, однак оплату за комунальні послуги не скасовують. Навпаки, комунальники на місцях просять людей вчасно сплачувати за послуги для того, щоби підприємства могли функціонувати в умовах війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись