Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українських вояків нібито вчать «відчувати радість від убивства»

Російські пропагандисти поширюють у медіа інформацію, згідно з якою українських солдат нібито "зомбують" перед боєм та навчають "відчувати радість від вбивства". Пропагандисти стверджують, що це свідчить про "жорстокі методи навчання" у Збройних силах України. Мовляв, так зване "зомбування" солдатів має місце на навчальних заняттях в Києві, які проводить експерт з бойової психології, підполковник армії США Дейв Гроссман. Втім це - маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що Гроссман пояснив свої методики під час навчання в ефірі українського телеканалу, відповідаючи на питання про те, чи здатний кожен солдат вбити ворога на полі бою. Він зазначив, що сучасні методи тренування роблять вбивство практично умовною реакцією, а реакція більшості людей на це є випромінюванням радості. Однак після бою можуть виникати моральні сумніви, які потім раціоналізуються.

Пропаганда намагається негативно вплинути на уявлення про українську армію, розповсюджуючи цей та подібні міфи, намагаючись звинуватити у всьому Захід і зокрема НАТО. У такий спосіб вони хочуть показати умовну "вищу мораль" Росії та виправдати її злочини проти українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись