Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Британці нібито налякані загрозою вторгнення Росії і спустошили полиці супермаркетів

Пропагандисти поширюють у медіа інформацію, нібито пересічні британці налякані загрозою вторгнення Росії та через це роблять запаси, спустошуючи полиці супермаркетів. Мовляв, уряд Великої Британії почав готувати населення до можливих надзвичайних ситуацій, розгорнувши інформаційну кампанію. Заступник прем'єр-міністра Олівер Доуден запустив урядовий сайт з підготовки до нещасних випадків, перелічивши 100 можливих загроз, включаючи „повномасштабне вторгнення Росії” та порушення транспортних зв'язків дронами. Газета Daily Mail стверджує, що заклики до створення „антикризового комплекту” нібито викликали паніку серед британців. Утім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту The Insider. Вони з'ясували, що 22 травня на урядовому сайті з’явилася сторінка Get prepared for emergencies («Готуйтесь до надзвичайних ситуацій»), де розміщені поради щодо евакуації, зберігання важливих телефонних номерів та речей, які слід мати вдома: ліхтар, портативний зарядний пристрій, радіо, аптечка, дезінфектор для рук, бутильована вода та консерви. Заступник прем'єра Олівер Доуден виступив на Лондонській конференції з безпеки, де представив урядовий підхід до готовності до надзвичайних ситуацій. Він згадав про „Національний реєстр ризиків”, який містить можливі загрози для жителів Великої Британії, включаючи природні катастрофи, техногенні аварії, терористичні атаки та військову загрозу. Повідомлень про панічні закупівлі товарів з урядового списку в британських медіа немає. Daily Mail лише закликала покупців не повторювати панічні закупівлі, які мали місце під час пандемії COVID-19.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати іноземців та викликати зайву паніку серед європейців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись