Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українських біженців у Ризі 1 липня виженуть на вулицю.  

«Новину» за таким заголовком опублікували російські та білоруські видання із посиланням на мера Риги Мартінша Стакіса. Нібито він заявив, що готелі, які розташовані в столиці, незабаром можуть перестати приймати українських біженців безкоштовно і що 1 липня можуть припинити дію угоди між урядом Латвії та представниками готельного бізнесу. Мартінш Стакіс справді 15 червня дав інтерв’ю Латвійському телебаченню (LTV) і говорив про українських біженців.

Він сказав, що держава має надати більшу компенсацію за розміщення біженців у готелях, інакше вони більше не надаватимуть цих послуг і для розміщення біженців доведеться шукати нове помешкання.

Мер наголосив, що прийом біженців у Ризі базується на «двох китах» – дуже велику частину отримують мешканці, але частину житла надає муніципалітет. Наразі в муніципалітеті перебуває близько 2080 біженців з України. Кілька тижнів тому частину біженців, розміщених у муніципалітеті, перемістили з готелів у більш скромні помешкання типу гуртожитків. Мер Риги занепокоєний тим, що ціна, яку влада пропонує гостьовим закладам, є заниженою, тому з липня вони можуть відмовитися від співпраці. З ними почали переговори, щоб не допустити виселення людей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись