Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія через іноземні медіа просуває «мирний» план припинення війни.

У журналі National Interest з’явився список дій з 15 пунктів, який відразу поширили пропагандистські медіа Кремля. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.

Серед запропонованого:

- Україна на конституційному рівні визнає нейтралітет та відмовляється від Криму:

- Росія відводить війська до позицій на 23 лютого 2022-го.

- до вересня в ОРДЛО відбувається референдум щодо державної приналежності цих територій;

- Україна розриває будь-які зв’язки з НАТО, скорочує армію, знищує важке озброєння;

- жодна зі сторін не виплачує репарації.

«Цей план дій – елемент інформаційно-психологічної операції, основна мета якої сформувати враження сильних позицій російської армії на полі бою на тлі відсутності реальних досягнень на фронті. Згідно опитування ECFR, населення країн Заходу переконане, що саме Україна має перемогти у війні», – зазначили у Центрі протидії дезінформації.

Російські пропагандисти неодноразово поширювали думку про «мирний» план припинення війни на свою користь. Наприклад, днями кілька разів поверталися до меседжу про те, що Україна має піти на територіальні поступки. То російські медіа вирвали з контексту слова і поширили фейк, буцімто генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні доведеться піти на територіальні поступки заради миру. То поширили маніпуляцію про те, що начебто лідери Італії, Франції та Німеччини схилятимуть Україну до відмови від частини територій для швидшого завершення війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись