Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . Українських біженців депортують із ЄС заради примусової мобілізації.

Про це пропагандистському російському виданню «Украина.ру» сказав так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації» тимчасово окупованої Херсонської області, колаборант Кирило Стремоусов. Він перебуває у розшуку за звинуваченням у держзраді. Його заяву про те, що в ЄС нібито розглядають можливість депортації всіх українців-чоловіків, які перебувають на території ЄС, щоб допомогти Києву з мобілізацією до лав Збройних Сил України, поширили майже всі провідні російські ЗМІ.

«Зараз Європейський Союз розглядає можливість того, що депортують усіх українських чоловіків в Україну, щоб поповнити лави «могилізації». Не мобілізації, а саме «могилізації», – заявив Стремоусов. Це – неправда!

Для депортації мають бути законні підстави, а також рішення суду, яке передбачає депортацію чи добровільний виїзд порушника. Причиною для депортації можуть бути такі порушення: неоплачені штрафи, прострочена віза, недійсне запрошення, не вказана під час оформлення візи судимість, порушення громадського порядку, нелегальне перебування у державі.

Жоден із цих пунктів не передбачає «депортацію» українців-чоловіків для мобілізації їх до лав ЗСУ.

У червні російські ЗМІ уже поширювали фейк, що Україна нібито звернулась до Польщі щодо депортації з країни усіх чоловіків для відправки їх на фронт. Для більшої достовірності російські пропагандисти опублікували підроблений лист міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до міністра закордонних справ Польщі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись