Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк . ЗСУ навмисно розбомбили елеватор із 30 тисячами тонн зерна у Рубіжному, щоб спровокувати голод.

24 червня російські ЗМІ почали активно розповсюджувати новину про те, що українські військові нібито «завдали прицільного артилерійського удару» по населеному пункту Рубіжне Луганської області. Стверджується, що внаслідок «української атаки» знищено елеватора компанії «Голден Агро», в якому зберігалося 30 тисяч тонн зерна та соняшникового насіння. Російські «експерти» запевняють, що Збройні сили України нібито «навмисне били по цивільному об'єкту», щоб спровокувати голод. «Внаслідок українського обстрілу втрачено десятки тисяч тонн хліба», – резюмується у дезінформаційних публікаціях.

Як пишуть фактчекери StopFake, Збройні сили України не причетні до руйнування елеватора у Рубіжному Луганської області. Саме Росія продовжує дотримуватись тактики випаленої землі в Україні та цілеспрямовано атакує українську соціальну інфраструктуру. Відповідальність за знищений у Рубіжному елеватор із зерном лежить на російських окупантах.

Інформацію про те, що російська армія авіабомбою зруйнувала елеватор у Рубіжному 2 травня, повідомив український журналіст Денис Казанський. Дані про знищений елеваторний комплекс компанії «Голден Агро» підтвердив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, росіяни знищили не лише сучасний зерновий комплекс, а й усю сільгосппродукцію, що зберігається на підприємстві. Це 17 тисяч тонн пшениці та 8,5 тисяч тонн соняшника, – повідомив Гайдай. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись