Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові нібито розстріляли росіян, які хотіли здатися в полон

Російські телеграм-канали поширюють відеоролик, на якому нібито бійці Третьої окремої штурмової бригади (3 ОШБр) розстріляли в окопі росіян, які намагалися здатися в полон.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП заявили, що цей відеозапис — очевидна постановка. По-перше, на відео можна простежити штучну українську акторів-«бійців». По-друге, «вбитий» зненацька заворушився. Насправді Україна дотримується Женевських конвенцій та гуманно ставиться до полонених. Армія Росії ж неодноразово розстрілювала українських військових, які здавалися в полон.

У такий спосіб пропагандисти заохочують російських військових без роздумів убивати кожного українця, навіть беззбройного, мовляв, «ось, дивіться, вони ж так роблять!». Крім того, в цьому випадку російська пропаганда вдається до тактики віддзеркалення, тобто висуває до України такі ж звинувачення, як і вона до Росії. Тільки українська сторона має реальні підстави для цього, на відміну від Росії, адже, наприклад, упродовж лише 18-20 лютого 2024 року було зафіксовано випадки страт російськими окупантами українських військовополонених під Авдіївкою, Веселим і Роботиним.

• Читайте також: Під час навчання в Німеччині українські військові нібито вихваляються звірствами, які вчиняють з росіянами

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись