Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Чернігівській області в Сили територіальної оборони ЗСУ нібито набирають молодих дівчат

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що 119 ОБрТрО в Чернігівській області нібито почала набирати до своїх лав «дівчат віком від 16 до 30 років, які будуть задіяні на передових позиціях». Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на допис з офіційної сторінки 119 ОбРТрО у соцмережі Facebook. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. У згаданому дописі йдеться про проведення занять із цивільним населенням, зокрема щодо правил поводження зі зброєю. Про набір дівчат до 119 ОБрТрО не йдеться. 

Цим фейком агітпроп підживлює меседж, мовляв, «жінок, дітей і пенсіонерів ось-ось почнуть мобілізовувати до війська». Проте згідно з законодавством України, в умовах воєнного стану військовозобовʼязаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років. Крім того, Президент України Володимир Зеленський 19 грудня 2023 року заявляв, що не підпише закон про призов жінок. Раніше ми спростовували інформацію, що російські військові нібито взяли в полон вагітну українську військовослужбовицю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись