Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українські військові нібито показали приголомшливі укріплення росіян на відео

Користувачі соціальних мереж, що транслюють проросійську риторику, поширюють відео, на якому нібито українські військові демонструють відвойовані в росіян укріплення під землею. Мовляв, там — сотні метрів розгалужених підземних тунелів, високий рівень інженерного обладнання. Коментатори натомість просять показати українські укріплення, натякаючи на те, що їх нібито немає. Втім це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з’ясували, що фактично на відео не українські військові, які демонструють відвойовані позиції, а росіяни, які показують свої підземні бункери. Проте невідомо, де саме розташовані ці укріплення: на лінії фронту, глибоко в тилу на тимчасово окупованих територіях України чи на території Росії. 

Автор двохвилинного ролика спочатку представляється «Борманом з 3-го батальйону». Однак на 01 хв 26 с відео помітно, що він має на лівій руці нашивку з російським триколором. Також варто відзначити, що всередині бункерів немає слідів бойових дій або бруду, характерного для воєнних умов восени-взимку. Тому визначити дату та місце знімання відео складніше.

Незважаючи на те, що російська лінія оборони справді становить велику перешкоду для просування української армії вперед та визволення окупованих територій, російські військові також скаржаться пропагандистським медіа на українські дрони й тунелі.  

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть розпалити розпач і недовіру в українців, особливо до ЗСУ. Крім того, у такий спосіб вони також намагаються показати, що Росія нібито постійно перемагає на полі бою, зокрема завдяки «приголомшливим укріпленням».  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись