Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українського воєнкома нібито вбили під час вручення повістки

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в соцмережах та медіа, поширюють відео, на якому нібито зображене вбивство українського воєнкома при врученні повістки. Мовляв, цими кадрами «поділилась Національна поліція України». Вони додають, що це нібито можна вважати «початком громадянської війни в Україні». Це — фейк.   

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з’ясували, що у поширюваному ролику не вказано, де трапився цей інцидент, про який територіальний центр комплектування (ТЦК) йдеться і коли це сталося. Такі методи пропаганди використовуються навмисно, щоб було складніше ідентифікувати відео та перевірити його достовірність. Також сам ролик дуже низької якості, обрізаний (складається з 2 секунд) — цей метод також часто використовується, щоб неможливо було довести неправдивість повідомлення. 

StopFake також перевірив офіційні канали комунікації Нацполіції за останні дні і не виявив там ані публікації цього відео, ані інформації про вбивство представника ТЦК. Це також свідчить про те, що поширювана інформація — фейк. 

Невдовзі після появи цього сумнівного відео Нацполіція оприлюднила спростування з поясненням того, що саме на ньому вказує на фальсифікацію: «на опублікованому фрагменті відеозапису не відображені ознаки, характерні для пострілу з вогнепальної зброї; написи на жилеті особи на відео нерозбірливі, ймовірно, написані іноземними літерами, а працівники ТЦК СП при виконанні службових обов'язків ходять в камуфльованому одязі і без світловідбиваючих жилетів; "водяний знак" на відео — підробка під знак НПУ і не відповідає тому, яким маркується офіційне відео». Крім того, у Нацполіції відзначили, що не отримували жодних повідомлень про вбивство чи поранення працівника ТЦК.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть показати, що суспільне обурення в Україні нібито виходить за межі. Російська пропаганда часто використовує тему мобілізації в Україні для створення фейків і маніпуляцій. «Детектор медіа» неодноразово спростовував їх.    

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись