Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Bellingcat нібито знайшов докази того, що Гантер Байден є монополістом виробництва церковного приладдя в Україні

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють відео, нібито зроблене командою британського мовника ВВС. У ньому стверджується, нібито розслідувачі Bellingcat отримали документи щодо зв'язків сина президента США Джо Байдена Гантера Байдена з виробництвом церковного приладдя в Україні. За цими даними, Гантер Байден за допомогою свого помічника, який співпрацює з українським виробником ритуальних товарів, монополізував сферу їх продажу у 2020 році. Однак це — фейк.  

На нього звернули увагу фактчекери VoxCheck. Вони з’ясували, що засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс відреагував на це відео, назвавши його ще одним російським фейком. Крім того, на офіційному вебсайті Bellingcat та офіційному ютуб-каналі ВВС немає жодної інформації про це, хоча фейковий ролик оприлюднено 6 січня 2024 року. До того ж дизайн британського медіа має зовсім інакший вигляд. Наприклад, в оригінальних відео від ВВС чорний текст розташований на білому фоні, в рамці червоного кольору.  

У відео також згадується підприємство «Рось-Вінниця», яке пов'язують з Гантером Байденом та називають монополістом на ринку церковного приладдя, але в інтернеті можна знайти багато оголошень про продаж церковного начиння від компаній, що не є її дочірніми структурами. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, серед власників «Рось-Вінниця» немає сина Байдена чи його представників. 

Пропагандисти поширюють цей фейк, щоб підтримати свій наратив щодо «корупції Байденів» в Україні. Особливо актуальним він є в контексті передвиборчої кампанії до президентських виборів у США у 2024 році. «Детектор медіа» писав про теорію змови щодо цього.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись