Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці перекрили дорогу та влаштували бійку в Італії

Російські медіа поширили інформацію, що українські біженці буцімто влаштували акцію протесту та перекрили дорогу в Італії, що спричинило невдоволення місцевих автомобілістів та бійку. На опублікованому російськими пропагандистам відео водії витісняють з дороги протестувальників у жовтих жилетах, забирають плакати та викидають їх за відбійники.

Насправді українці не мають стосунку до цієї акції, її влаштували місцеві екоактивісти з Extinction Rebellion. Як пише StopFake, це відео опублікували італійські та британські ЗМІ за місяць до того, як його розповсюдили російські медіа. «Активісти соціально-політичного руху Extinction Rebellion ненасильницьким шляхом борються проти зміни клімату та втрати біорізноманіття. Як правило, захисники клімату під час протестів перекривають мости чи магістралі. Що вони зробили в Італії 14 червня. На цей раз активісти Extinction Rebellion перекрили Римську велику кільцеву дорогу (Grande Raccordo Annulare di Roma). Це стало причиною зіткнень. А обурені водії стали у відповідь бити протестувальників», — розповіли фактчекери та додали, що фактів, які доводять зв'язок Extinction Rebellion з Україною, італійські ЗМІ та правоохоронці не виявили.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись