Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні діють центри «чорної трансплантології»

Російські медіа розповсюджують інформацію, що в Україні нібито працюють центри «чорної трансплантології», які займаються незаконною трансплантацією людських органів.

Російська пропаганда останні вісім років постійно просуває меседж, що Україна є «постачальником запчастин для американців та європейців», та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами. Наприклад, навесні 2022 року , російська пропаганда запустила фейк, що начебто українські військові «торгують органами загиблих і поранених українських солдатів». Пізніше причетність до «чорної трансплантології» намагалися приписати Юлії «Тайрі» Паєвській. «Детектор медіа» уже спростовував ці фейки раніше. Це – відверта брехня, яка не має під собою жодних фактів. Як пише Харківський антикорупційний центр, насправді існування центрів «чорної трансплантології» в Україні неможливе. «У 2020 році директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко розповідав, що для операції з трансплантації мають бути задіяні не одна-дві людини, а понад 150 професійних і досвідчених лікарів. Крім того, слід обладнати відповідне високотехнологічне забезпечення, умови зберігання і консервації органів, — кажуть у ХАЦ. — Для того, щоб зробити трансплантацію потрібно завчасно знати й донора, й пацієнта, зробити купу аналізів, провести складні операції, виконати умови щодо перевозки органів й т.д. Зробити це у польових умовах неможливо в принципі». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись