Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Жителі Німеччини вимагають від влади запустити «Північний потік-2»

Російські медіа поширили інформацію, що німці буцімто вимагають від влади Німеччини запустити «Північний потік-2». Російські пропагандисти зазначають, що вимоги громадян Німеччини викликані нібито побоюваннями після заяви Володимира Путіна, що заморожування газопроводу відбулося з ініціативи німецької сторони. Цей матеріал складається з коментарів до матеріалу німецької газети Die Welt.

Насправді, це маніпуляція та одна з тактик російської пропаганди — видавати коментарі під статтями іноземних видань за «думку» суспільства. Інститут досліджень злочинності і безпеки Кардіфського університету в 2021 році дослідив цю операція впливу російської пропаганди та дійшов висновку, що коментарі читачів, які публікували прокремлівський контент, мають ознаки «неавтентичності та координації», тобто роботу коментаторів організовують та курують. Це дослідження свідчить, що Росія використовує для своєї пропаганди провокаційні проросійські чи антизахідні коментарі у відповідь на статті у західних ЗМІ, у тому числі Die Welt. «Потім ці коментарі використовує низка російськомовних ЗМІ, які беруть їх за основу для матеріалів про політично суперечливі події. Про них також пишуть "маргінальні ЗМІ" та веб-сайти з досвідом поширення дезінформації та пропаганди. Ця операція впливу була розкрита в межах дослідження онлайн-діяльності на тлі напруженості між Україною та Росією на початку 2021 року. Але дослідники вважають, що використання цієї тактики поширюється з 2018 року», — розповіли в Інституті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись