Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада нібито хотіла продати «скіфське золото» на аукціоні

Користувачі соціальних мереж, що транслюють проросійську риторику, поширюють відеоматеріал нібито американської медіакомпанії Bloomberg про те, що українська влада буцімто намагалася продати кримську колекцію «скіфського золота», недавно отриману з Нідерландів, на онлайн-аукціоні Sotheby's. Мовляв, аукціон спробували заблокувати, але це не означає, що цінності на 20 млн доларів не будуть продані в іншому місці. Втім ця інформація не відповідає дійсності.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. На офіційному вебсайті та в соціальних мережах Bloomberg немає вказаного матеріалу. Незважаючи на використання пропагандистами логотипу медіакомпанії, невідповідність дизайну відеоролика (шрифт та оформлення написів) з офіційним варіантом свідчить, що це підробка. Треба також відзначити, що більшість своїх відеороликів Bloomberg публікує без логотипу. Ті відео, які все ж мають логотип, спочатку транслювалися на Bloomberg TV, після чого деякі з них публікувалися в соціальних мережах агентства. Крім того, журналісти Bloomberg, використовуючи у своїх відеороликах загальнодоступний медіаконтент, завжди вказують першоджерело, чого немає в поширеному в мережі відеоролику про «продаж» скіфського золота. Натомість він є компіляцією із загальнодоступних фото й відео. Зокрема, для створення цього ролика пропагандисти використали декілька відео з торгів, опублікованих Sotheby's, а також уривок з інтерв'ю українського політика Геннадія Корбана.

Твердження про те, що Україна нібито намагалася продати експонати через аукціон Sotheby's, є безглуздим. Справа в тому, що повернуті в Україну з Нідерландів золоті артефакти з Криму, відомі як «скіфське золото», належать Музейному фонду України і перебувають під державним захистом. Експозиція «Крим. Золотий острів у Чорному морі», яка виставлялася напередодні анексії Криму в музеї Алларда Пірсона, налічувала 584 експонати з п'яти українських музеїв (Музей історичних коштовностей України, Центральний музей Тавриди, Бахчисарайський історико-культурний музей, Керченський історико-археологічний заповідник, Національний заповідник «Херсонес Таврійський»). Після того, як Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення про повернення Україні кримських артефактів, предмети були доставлені до Національного музею історії України, де вони зберігаються й зараз. Також важливо відзначити, що перед тим, як лоти виставляють на продаж, їх уважно перевіряють юристи та мистецтвознавці Sotheby's. Усі ці заходи фактично виключають можливість незаконного продажу повернутого в Україну «скіфського золота».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати владу України. Мовляв, усе настільки погано, що доводиться продавати історичні артефакти. Однак це не так, зокрема, відповідальність за зберігання колекції на себе взяв Національний музей історії України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись