Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: Змова задля перевороту в Німеччині 2022 року

Пропагандисти роками намагаються вплинути на ситуацію в державах, які можуть активно підтримувати подальший євроінтеграційний шлях України та протидіяти планам Росії в Європі. Зокрема через підтримку конспірологічних рухів у різних країнах світу. Прикладом цього є ситуація зі змовою задля державного перевороту в Німеччині 2022 року. 

У грудні 2023 року було винесено обвинувачення членам угруповання «Патріотичний союз», яких заарештували рік тому. Згідно з розслідуванням німецької поліції, мета функціювання групи полягала у відновленні Німецької імперії шляхом державного перевороту в умовах громадянської війни. Вона планувала збройний напад на Бундестаг щонайменше з листопада 2021 року на додачу до публічного затримання політиків для спричинення громадських заворушень. «Патріотичний союз» вважав, що частини німецьких органів безпеки виявлять солідарність з їхніми зусиллями. Німецькі прокурори визнали угруповання терористичним.

У конфіскованому програмному документі група детально описує свої цілі: крім патрулювання вулиць, її членам у випадку отримання влади також слід було відповідати за «нейтралізацію контрреволюційних сил». До них змовники відносили прихильників лівих політичних поглядів та мусульман. Крім того, під час набору кандидатів для внутрішнього кола «князя Ройса» (очільника групи) зафіксовано консультації експертів з паранормальних явищ та астрологів. 

Група мала ультраправу ідеологію, регулярно пропагувала антисемітські теорії та поділяла погляди американської спільноти QAnon, представники якої вірять, що США керують «сатаністи, канібали і педофіли». Планований переворот «Патріотичного союзу» включав штурм Рейхстагу, на кшталт атаки на Капітолій Сполучених Штатів 6 січня 2021 року. 

До діяльності групи безпосередньо причетна Росія, навіть попри те, що зв’язок із групою змови свого часу заперечував прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. Зокрема її фінансували громадяни Російської Федерації через контакт із партнером Ройса «Віталієм Б.», як з’ясувало слідство.

Останнім часом російські пропагандисти намагаються дестабілізувати ситуацію й в Україні, зокрема шляхом підживлювання ідеї державного перевороту. Приклад із «Патріотичним союзом» добре показує, як може виглядати подібна змова, на яких ідеологічних підвалинах вона може існувати, а також як конспірологія може стати руйнівною силою для суспільства. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись