Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська компанія нібито «оживила» загиблих військових нейромережами задля заяв: «Воно було того не варте»

Користувачі соціальних мереж, які транслюють проросійську риторику, почали поширювати фейкову інформацію про те, що одна з українських компаній, яка спеціалізується на виробництві відеоконтенту, відтепер показує відео, де нейромережа «оживляє» загиблих військових, щоб вони висловлювали думку: «Воно було того не варте» (відбиття російської агресії, що призвело до загибелі бійців від рук російських окупантів. — Ред.). У якості «доказу» користувачі прикладають коротке відео, яке, за їхніми словами, було записано з офіційної сторінки групи на ютубі.

Проєкт StopFake перевірив, чи справді це відео має зв'язок зі згаданою компанією. Виявилося, що поширена інформація не відповідає дійсності. По-перше, на ролику видно, що трансляція, як зазначається, відбувалася на ютуб-каналі Film.ua Group. Українська група компаній справді має свій канал на цій платформі, але на оригінальному каналі поруч із його назвою є значок автентичності, а на фейковому — немає. По-друге, на  каналі немає відео, яке поширює російський агітпроп. Фахівці StopFake переглянули опубліковані там відеоролики та прямі трансляції за останні кілька місяців і не виявили нічого подібного. По-третє, StopFake звернувся до Film.ua Group по коментар: чи справді вони транслювали відео, яке поширюється в соціальних мережах. Піар-менеджерка групи Катерина Зиміна повідомила, що вони такого не робили.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати Збройні сили України і створити хибне враження, буцімто на фронті все трагічно. Мовляв, воювати не варто, а тому треба погоджуватись на умови Росії. «Детектор медіа» писав про низку інших вигадок росіян проти українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись