Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна ось-ось нібито зазнає краху по всій лінії фронту

Прокремлівські ЗМІ пишуть, що на лінії зіткнення скоро відбудеться прорив російських військ, позаяк кількість українських захисників стає дедалі меншою. Російські війська нібито успішно просуваються вперед по всій лінії фронту. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на колишнього розвідника Збройних сил США Скотта Ріттера, який зробив відповідну заяву. 

Ця інформація є фейковою, про що повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Заяви Ріттера дублюють російські наративи. Він уже неодноразово прогнозував «швидкий крах України» та «перемогу Росії», лякав українців «масштабним наступом росіян». У листопаді 2023 року Ріттер теж говорив, що «скоро ЗСУ будуть знищені», однак українські воїни продовжують тримати оборону. Що стосується нібито успішного просування росіян, то начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявив, що наступальна операція військ Росії триває вже два з половиною місяці: «Певне просування в полях у них є, біля Авдіївки те, що відбулося. Але це не те, на що вони розраховували. Окупанти хотіли якнайшвидше вийти на бар'єрний рубіж по річці Чорний Жеребець у Харківській області та на адмінмежі Донецької та Луганської областей. Навіть близько до цього нічого немає».

Росіяни заповнюють інформаційний простір новинами, що демотивують український народ. Це все відбувається на тлі того, що США і ЄС тривалий час не можуть розблокувати фінансову допомогу Україні розміром 61,4 млрд доларів і 50 млрд євро відповідно. Через це, зокрема, страждає українське військо, яке може недоотримувати необхідну для ведення війни зброю й техніку. Раніше ми спростовували твердження Ріттера, буцімто «українська авіація повністю розгромлена».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись