Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни нібито подолали «медичний колапс» у Мелітополі завдяки лікарям із Санкт-Петербурга

Таку інформацію публікують проросійські ресурси й підкріплюють її «доказом»: фрагментом відеоролика з нібито коментарем голови Мелітополя Івана Федорова в етері телемарафону. На територію Запорізької області також нібито завозять основні медикаменти російського виробництва у великій кількості. 

Насправді мелітопольський міський голова нічого подібного в етері телемарафону не заявляв, адже такого відео просто не існує, і на його офіційному каналі комунікації коментарів на цю тему немає. На це звернули увагу в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Сам же відеозапис зробили за методикою дипфейку. Його можна переглянути тут. У відео спостерігається непритаманна людині міміка, відсутність мовних пауз, розсинхронізація губ і прямої мови. Крім того, відеоролик низької якості, розмиті дата й час включення. Крайній етер, де Федоров коментував ситуацію з медициною в Мелітополі, був ще 16 грудня 2023 року. Там він розповів, зокрема, про те, що росіяни проводять медичні експерименти над мелітопольцями.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть запевнити, мовляв, «Росія прийде — порядок наведе». Проте реальність дещо інша. Зважаючи на звірства росіян у Бучі, Гостомелі й Ізюмі, можна стверджувати, що ця війна має геноцидний характер, а кінцева мета Москви — цілковите знищення українського народу. 

• Читайте також: В Італії заборонили пропагандистську виставку про «відроджений» окупантами Маріуполь

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись