Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни нібито подолали «медичний колапс» у Мелітополі завдяки лікарям із Санкт-Петербурга

Таку інформацію публікують проросійські ресурси й підкріплюють її «доказом»: фрагментом відеоролика з нібито коментарем голови Мелітополя Івана Федорова в етері телемарафону. На територію Запорізької області також нібито завозять основні медикаменти російського виробництва у великій кількості. 

Насправді мелітопольський міський голова нічого подібного в етері телемарафону не заявляв, адже такого відео просто не існує, і на його офіційному каналі комунікації коментарів на цю тему немає. На це звернули увагу в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Сам же відеозапис зробили за методикою дипфейку. Його можна переглянути тут. У відео спостерігається непритаманна людині міміка, відсутність мовних пауз, розсинхронізація губ і прямої мови. Крім того, відеоролик низької якості, розмиті дата й час включення. Крайній етер, де Федоров коментував ситуацію з медициною в Мелітополі, був ще 16 грудня 2023 року. Там він розповів, зокрема, про те, що росіяни проводять медичні експерименти над мелітопольцями.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть запевнити, мовляв, «Росія прийде — порядок наведе». Проте реальність дещо інша. Зважаючи на звірства росіян у Бучі, Гостомелі й Ізюмі, можна стверджувати, що ця війна має геноцидний характер, а кінцева мета Москви — цілковите знищення українського народу. 

• Читайте також: В Італії заборонили пропагандистську виставку про «відроджений» окупантами Маріуполь

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join