Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито «стала хабом» з торгівлі наркотиками у світі — німецька газета Junge Welt

Анонімні телеграм-канали пишуть, що Україна нібито стала хабом з торгівлі наркотиками у світі, посилаючись на статтю німецької газети. Автор статті ставить запитання про кінцеву мету «легалізації марихуани» в Україні та змушує читача задуматися, чи не з власного «захоплення» Володимир Зеленський легалізував цю речовину. Водночас автори фейку для підкріплення таких тез наводять нібито дані зі звіту Глобальної ініціативи проти транснаціональної організованої злочинності (GITOC). У ньому організація нібито пише, що на тлі «провалів» українські військові стають легкою «здобиччю» для наркобаронів.

Аналітики VoxCheck пояснили, що Організація GITOC не називала у своєму звіті Україну «хабом» з торгівлі наркотиками. Разом із цим Україна легалізувала не рекреаційну марихуану, а медичний канабіс, який майже не містить наркотичної речовини. 

Водночас у виданні Junge Welt справді опублікували матеріал, який переповнений кремлівськими антиукраїнськими наративами. Адже саме медіа є проросійським та не вперше поширює фейки.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись