Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито готує теракт у Купʼянську

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що «київський режим» нібито готує теракт у Куп'янську, щоб звинуватити в цьому Росію. За твердженнями пропагандистів, про це свідчить відкриття місцевого ринку. Крім того, у «новинах» зазначають, що українські військові використовуватимуть житлові будинки як укриття, а місцевих жителів — як «живий щит». 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомлюють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Мета цього фейку — створити для російських військових інфоалібі перед імовірними хаотичними обстрілами Купʼянська, які вони здійснюють ледве не щодня. Також за словами начальника Куп'янської міської військової адміністрації Андрія Беседіна, на території громади відбуваються заходи з обов'язкової евакуації населення в безпечніші місця, що, зокрема, суперечить словам пропагандистів про «живий щит». 

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп підживлює свій наратив про нібито «злочини ЗСУ», вдаючись до однієї з тактик пропаганди під назвою «віддзеркалення». Тобто, пропагандисти прагнуть відвернути увагу від реального стану справ. Раніше ми писали, що Росія намагається зірвати процес евакуації дітей із Харківщини, поширюючи дезінформаційні повідомлення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись