Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Начальник Генштабу ЗСУ А. Баргилевич нібито за те, щоб воювали всі, зокрема люди з інвалідністю

Проросійські ресурси поширюють зображення з логотипом українського онлайн-видання «УНІАН», на якому розміщена фотографія начальника Генерального штабу ЗСУ Анатолія Баргилевича й цитата, яка нібито йому належить: «З якою групою інвалідності можна служити в армії? З будь-якою. Якщо людина може прив'язати до себе гранату і стрибнути в бліндаж — значить, він придатний».

У Центрі протидії дезінформації проаналізували цю «новину». Фахівці з Центру верифікували інформацію в «УНІАНу» й повідомили, що матеріалів із подібним змістом немає на офіційних сторінках інформаційної агенції. А сама цитата нібито начальника Генштабу є вигаданою, позаяк Баргилевич не казав нічого подібного про людей з інвалідністю. Крім того, творці фейку також припустилися помилки в цитаті. Слово «людина» — жіночого роду, проте в кінці цитати росіяни вжили займенник «він», який є відповідником до слова не жіночого, а чоловічого роду. 

Метою подібних фейків є дискредитація вищого військового керівництва української держави. Також, поширюючи дезінформацію від імені українських онлайн-видань, росіяни намагаються надати їй більшої правдивості. Раніше ми вже фіксували випадки, коли пропагандисти поширювали фейки від імені інформагентства «УНІАН».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись