Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна готувала захоплення Запорізької атомної електростанції під час візиту місії МАГАТЕ

Російські пропагандисти поширили кілька тез про візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і нібито план української влади взяти під контроль Запорізьку атомну електростанцію.

Спершу у прокремлівських ЗМІ зазначили, що першого вересня на світанку «почався невдалий штурм». Нібито українські диверсанти на семи човнах і двох самохідних баржах намагалися зірвати місію МАГАТЕ в тимчасово окупованому Росією Енергодарі. Росіяни заблокували їх висадку, елітних бійців, навчених в Британії, знищили, а баржі потопили.

За іншою версією міністерства оборони Росії, спеціально відібрані та підготовлені «представники ЗМІ» з України, США та Великобританії у присутності місії МАГАТЕ мали повідомити світову спільноту про перехід станції під контроль Києва. Через це усі сторонні особи під час спроби перетнути лінію розмежування разом із кортежем МАГАТЕ зупинялися та не пропускалися.

Не обійшлося і без звинувачень України в обстрілах. Мовляв, російська сторона забезпечила приїзд понад 60 журналістів з Франції, США, Китаю, Данії, Японії, Німеччини, Туреччини, Катару, ОАЕ, Південної Кореї, В'єтнаму та інших країн. Вранці 1 вересня вони стали свідками спроби штурму Запорізької АЕС українськими диверсантами, спостерігали

масований артилерійський обстріл артилерією ЗСУ і ховалися у бомбосховищі.

Нагадаємо, місія МАГАТЕ на чолі з його очільником Рафаелем Гроссі 1 вересня відвідала захоплену з 4 березня Росією Запорізьку АЕС. 14 експертів пробули на ЗАЕС дві з половиною години. У той день армія Росії вела потужний обстріл коридору, через який місія МАГАТЕ мала прямувати з Запоріжжя до атомної електростанції, через це експерти добиралися досить довго.

Незалежних українських та західних журналістів росіяни на ЗАЕС не допустили. Як заявив президент України Володимир Зеленський, попри домовленості з гендиректором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі місія МАГАТЕ потрапила на Запорізьку АЕС без журналістів, там були лише пропагандисти з Росії. В «Енергоатомі» підтвердили, що «переважна більшість "ЗМІ з усього світу", які 1 вересня приїхали на станцію, були російськими пропагандистами». 

В «Енергоатомі» повідомили, що російські окупанти брешуть, маніпулюють і спотворюють реальний стан справ на Запорізькій АЕС, а також розповсюджують лише вигідну їм інформацію про візит місії МАГАТЕ. За їхньою інформацією, росіяни «презентували» експертам заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу про те, що нібито «мешканці Енергодару скаржаться на обстріли ВСУ».  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись