Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж З Одеси до США вивезли сотні місткостей зі збудником сибірки та холери

Таку тезу активно поширюють кремлівські пропагандистські медіа з посиланням на Міноборони Росії. Нібито одним із пріоритетних завдань українських лабораторій є збирання та надсилання до США штамів збудників небезпечних інфекційних захворювань – холери, сибірки, туляремії.

Російські пропагандисти стверджують, що у Науково-дослідному протичумному інституті ім. Мечникова в Одесі зберігались сотні місткостей зі збудником сибірки та холери, які начебто в лютому 2022 року вивезено до США. При цьому в Росії посилаються на співробітника одеського інституту, імені якого не називають.

Речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук певен, що російським окупантам більше нічого не залишається, як вигадувати небилиці, бо реальних перемог у них немає.

Один із найпоширеніших фейків російської пропаганди – про розроблення біологічної зброї в Україні. Останнім часом ці меседжі почастішали. Зокрема, у перші дні вересня росіяни поширювали тезу, мовляв, Україна несе біологічну загрозу і що США розробили дрон, яким транспортуватимуть «заражених комах».

Про те, які розроблення Росія приписувала так званим біолабораторіям в Україні читайте в матеріалі Гали Скляревської.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись