Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Уявні російські нацменшини в Україні нібито «треба утискати»

​​​​Проросійські ресурси стверджують, що голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зробив заяву про те, що жодних російських нацменшин в Україні «немає і бути не може, а їхні права мають утискатися». Це — маніпуляція.

Кейс дослідили експерти з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони зʼясували: в етері телемарафону Стефанчук справді сказав, що «жодних російських національних меншин в Україні наразі немає і не може бути». Проте його слова були вирвані з контексту. Йшлося про те, що представники народу, який сьогодні здійснює геноцид українського — не можуть мати жодних привілеїв у нашій країні щодо будь-яких питань, пов'язаних із їхньою національною меншиною.

Маніпулюючи інформацією, пропагандисти підживлюють наратив, буцімто в Україні є «утиски росіян і російськомовних», у тому числі задля виправдання так званої «СВО». Раніше ми писали, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови, вживаючи термін «русофобія».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись