Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Для перемоги у війні нібито має загинути майже 29 мільйонів українців

У соцмережах почали поширювати дописи українською мовою з інформацією, буцімто «наша армія звільнила 270-300 км², втративши 71 тисячу бійців вбитими». Також у тих публікаціях ідеться: для того, щоб деокупувати всі території, доведеться нібито «загробити» майже 29 мільйонів українців.

Фахівці з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки проаналізували подібні дописи. Вони з’ясували, що такі публікації є російською ІПСО. Що стосується деокупованих територій, то так — станом на 10 вересня 2023 року Збройні сили України справді звільнили близько 270 км². Проте дані щодо кількості загиблих українських військових під час воєнних дій вигадані, оскільки ця інформація є державною таємницею й буде оприлюдненою Україною лиш після закінчення війни. Виходить, що «розрахунок» майбутніх втрат українських воїнів здійснений на основі уявних даних, тому його не можна вважати правильним.

Пропагандисти маніпулюють інформацією, вигадують факти, позаяк вбачають у цьому ефективність та потенційний вплив на українське суспільство. Подібна дезінформація поширюється з метою деморалізувати українців і змусити їх просити владу йти назустріч Росії.  Ми також опрацьовували російську інформаційну кампанію, коли від імені Мінагрополітики українцям надсилалися рецепти страв із голубів і собак у звʼязку з нібито кризою аграрного сектору в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись