Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Запоріжжі заблокували роботу проросійської ботоферми

Про це повідомили в Службі безпеки України. Кілька тисяч ботів «розганяли» дезінформацію про ситуацію на південному фронті, популяризували російські окупаційні угруповання і закликали донатити на їхню підтримку. Крім цього займалися дискредитацією командування Сил оборони та підбурювали українських громадян ухилятися від мобілізації.

Першоджерелом поширення ворожого контенту був телеграм-канал колаборанта Рогова. На початку роботи ботоферма нараховувала майже дві тисячі фейкових акаунтів, що поширювали проросійські меседжі та наративи нібито від імені місцевих жителів. За словами СБУ, надалі цю ботоферму планували використовувати для поширення російської пропаганди у прифронтових районах області.

За даними слідства, організатор ботоферми — місцевий фахівець з ІТ-технологій. Необхідну техніку він розмістив в одному з орендованих офісних приміщень у центрі міста. За допомогою цього обладнання щодня реєстрували нові анонімні облікові записи у соцмережах, зокрема заборонених в Україні. Наразі триває слідство, відкрили кримінальне провадження.

Раніше «Детектор медіа» розповідав про проросійські та окупаційні телеграм-канали, які поширюють російську пропаганду.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись