Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США відмовилися приймати українських біженців

На початку травня у фейсбуку, зокрема, у групі «Консервативний рух» оприлюднили інформацію про те, що в США нібито відмовилися приймати українських біженців й на кордонах вже збираються черги із українців, на яких Вашингтону начхати. У повідомленнях також додавали, що Зеленський не реагує на такі дії США. Проте як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, твердження про те, що Сполучені Штати відмовилися приймати українських біженців, є неправдивими, а маніпуляції посилюються тим, що з 25 квітня США змінили правила прийому біженців з України, що й спричинило тимчасову затримку в кордону.

«Українським біженцям необхідно заповнити спеціальну заяву, яка розглядається в індивідуальному порядку, і знайти спонсора, який фінансуватиме їхнє перебування в країні», — пишуть фактчекери. Однак це не є відмовою прийому біженців з України. Нагадаємо, Росія вже неодноразово поширювала схожу тезу про те, що українських біженців відмовляються приймати в країнах ЄС. Зокрема, в Польщі та Німеччині. Також пропагандисти поширювали фейки про те, що українські біженці нібито вчиняють злочини в тих країнах. У такий спосіб, повідомляючи, що США та інші країни відмовляються від біженців з України, російська пропаганда прагне дискредитувати союзників України у російсько-українській війні. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись