Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США масово рекрутують найманців в Україну за 1-2 тисячі доларів

Таку інформацію поширюють кремлівські ЗМІ. Нібито американські найманці мають брати участь у бойових діях. На підтвердження цього вони наводять оголошення на сайті американського рекрутингового агентства для пошуку роботи у сфері охорони та безпеки Silent Professionals, де опубліковано вакансію, яка передбачає роботу на території України.

Однак вона не пов’язана з безпосередньою участю в бойових діях. В описі вакансії під назвою «Екстракція/агенти охорони» («Extraction/Protective Agents») йдеться про те, що роботодавець шукає фахівця для операцій з евакуації окремих осіб та сімей із сільської місцевості та великих міст України.

Щобільше, заява про «масовий набір найманців» є чистою фантазією пропагандистів, оскільки в самій вакансії зазначено, що компанія шукає кількох агентів чи команду з евакуації та захисту, повідомляє Stop Fake.

Існування такого оголошення не може бути доказом того, що за Україну нібито воюють найманці. Іноземні громадяни, які беруть безпосередню участь у бойових діях на боці України, не є найманцями. Вони поступають на службу до Збройних Сил України, підпорядковуються їхньому командуванню та отримують таке ж грошове забезпечення, як і громадяни України.

Ті легіонери, які не мають бажання підписувати контракт із ЗСУ, вступають у добровольчі батальйони. Вони не мають матеріального зиску – більшість з них має особисті, ідейні причини захищати справедливість та права українців.

Російська пропаганда з початку повномасштабного вторгнення просуває у публічному просторі тезу про те, що іноземці, які воюють за Україну, нібито є найманцями й керуються прагненням отримати матеріальний зиск, тому Росія не використовуватиме норми Женевської конвенції щодо цих "злочинців". Варто зазначити, що якраз у російській армії є чимало найманців, які прийшли зі зброєю в Україну, щоб заробити грошей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись