Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У мережі поширюють дезінформацію, що президентка Мексики відмовилася приїздити до України, назвавши Зеленського «наркоманом»

Низка проросійських користувачів мережі поширила «новину», що новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум свою відмову від візиту в Україну нібито пояснила тим, що якби вона хотіла подивитися на «наркомана» (буцімто мається на увазі Зеленський), то прогулялася б у мексиканському місті Тіхуані.

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють журналісти з проєкту StopFake. Першоджерелом дезінформації є користувачка соцмережі Х Ольга Базова. Вона публікує та поширює проросійські дописи, хоча в описі цього профілю англійською мовою вказано: «Спеціалізуюся на гумористичній політичній аналітиці, викритті лицемірства та сатирі». У відповіді на власний пост авторка акаунту навіть зазначила, що це ― жарт і президентка Мексики не робила таких заяв. Проте частина авдиторії сприйняла заяву як правдиву (як це було й задумано) та поширила «новину» без уточнення, що вона є фейковою.

Слід зазначити, що новообрана президентка Мексики справді відхилила запрошення відвідати Україну. Однак вона це пояснила тим, що хотіла б сфокусуватися на внутрішньополітичній ситуації, а не «небажанням зустрічатися з наркоманом Зеленським». Клаудія Шейнбаум не планує багато мандрувати на посаді, а тому буде відвідувати лише найважливіші міжнародні заходи. Також президентка додала, що продовжить політику свого попередника невтручання в справи інших країн і підтримуватиме мирне врегулювання всіх конфліктів.

Нещодавно Міністерство закордонних справ Мексики надіслало Путіну запрошення на інавгурацію нової президентки, однак замість нього на церемонію поїде інший представник Росії. Україна зверталася до держави з закликом заарештувати російського президента в разі його приїзду, позаяк Мексика визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, який ще у 2023 році видав ордер на арешт Путіна, проте мексиканська сторона відхилила й цей запит.

Цим вкидом російська пропаганда намагається дискредитувати Зеленського та ствердити, що міжнародні лідери зневажають Президента України. Раніше ми писали про фейк, що Зеленського запросили виступити в реабілітаційному центрі для наркозалежних, адже він «добрий приклад для наслідування».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись