Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни видали торішні кадри удару по Москві за кадри атаки на Ізраїль

У російському сегменті мережі поширили відеозапис влучення безпілотника в одну з веж ділового центру «Москва-Сіті», яке сталося 30 липня 2023 року, і видали цю атаку за удар по ізраїльському місту Ейлат 1 жовтня 2024 року. Для більшої правдоподібності на відео додали текст на івриті.

Скриншот з російського пропагандистського ресурсу

Щоб пересвідчитися в тому, що це ― стоп-кадр вибуху в районі ділового центру «Москва-Сіті», достатньо скористатися інструментом зворотного пошуку зображення від Google. Так, вдалося зʼясувати, що відповідний відеозапис зʼявився в мережі ще в липні 2023 року — після атаки по Москві.

Варто зауважити, що це не єдине давнє відео, яке видали за іранську атаку по Ізраїлю 1 жовтня 2024 року. Фактчекери Logically Facts зафіксували та спростували ще низку подібних випадків. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються перебільшити наслідки нещодавньої атаки по ізраїльських містах. Ізраїль, своєю чергою, визнає, що деякі іранські ракети все ж влучили в авіабази, але запевняє, що значної шкоди інфраструктурі чи озброєнню це не завдало.

Раніше ми аналізували російський меседж, який полягав у тому, що війни в Україні та Ізраїлі — це «не випадковість», адже США нібито власноруч створюють нестабільні зони.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись