Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни видали торішні кадри удару по Москві за кадри атаки на Ізраїль

У російському сегменті мережі поширили відеозапис влучення безпілотника в одну з веж ділового центру «Москва-Сіті», яке сталося 30 липня 2023 року, і видали цю атаку за удар по ізраїльському місту Ейлат 1 жовтня 2024 року. Для більшої правдоподібності на відео додали текст на івриті.

Скриншот з російського пропагандистського ресурсу

Щоб пересвідчитися в тому, що це ― стоп-кадр вибуху в районі ділового центру «Москва-Сіті», достатньо скористатися інструментом зворотного пошуку зображення від Google. Так, вдалося зʼясувати, що відповідний відеозапис зʼявився в мережі ще в липні 2023 року — після атаки по Москві.

Варто зауважити, що це не єдине давнє відео, яке видали за іранську атаку по Ізраїлю 1 жовтня 2024 року. Фактчекери Logically Facts зафіксували та спростували ще низку подібних випадків. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються перебільшити наслідки нещодавньої атаки по ізраїльських містах. Ізраїль, своєю чергою, визнає, що деякі іранські ракети все ж влучили в авіабази, але запевняє, що значної шкоди інфраструктурі чи озброєнню це не завдало.

Раніше ми аналізували російський меседж, який полягав у тому, що війни в Україні та Ізраїлі — це «не випадковість», адже США нібито власноруч створюють нестабільні зони.

Author: Віталій Михайлів,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join