Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Війни в Україні та Ізраїлі — «не випадковість», адже США власноруч створюють нестабільні зони

Таку тезу поширили в соціальних мережах російського сегменту. У повідомленнях пишуть, що насправді всі теперішні війни — результат агресивної політики США у світі. І пояснюють, що причиною російсько-української війни, як і війни Ізраїлю проти ХАМАСу, є Білий дім, який прагне створювати «зони нестабільності» й сіяти розбрат. 

За кейс узялися аналітики проєкту EU vs Disinfo, які пояснили, що це — типова конспірологічна теорія російських пропагандистів. Так вони намагаються зняти з себе відповідальність за військову агресію, пояснюючи це «зовнішніми впливами». Автори переконують, що найчастіше від «зовнішнього управління» страждають мирні люди, які платять податки «бозна-куди», зазомбовані «західними цінностями» і буквально втратили право бути почутими. Тобто показують, що такий «вплив» є недобрим і призводить до стагнації всіх сфер життя людей. На підсилення аргументу вони додають інформацію про війну Ізраїлю з палестинським ісламістським рухом ХАМАС, котра спричинена атакою ХАМАСу 7 жовтня 2023 року. 

Кремлеві вигідне загострення на Близькому Сході, адже воно відвертає увагу від того, що російська армія чинить в Україні. 

Нагадаємо, у заяві Інституту вивчення війни за 7 жовтня йдеться, що Кремль використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США та іншими західними партнерами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись