Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські медикині тікають від мобілізації на тимчасово окуповані території

Таку тезу поширили в соціальних мережах російського сегменту. У повідомленнях ідеться, що з України на тимчасово окуповані території, мовляв, масово виїжджають медикині. На підтвердження цієї тези наводять відео: запис телефонної розмови із так званою лікаркою з Львівщини, яка нібито хоче виїхати до тимчасово окупованого Маріуполя й шукає квартиру для проживання. Автори переконували, що жінці буцімто прийшла повістка й через це вона хоче виїхати. 

Розібралися із цим кейсом аналітики проєкту VoxCheck. Вони пояснили, що медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. 

Тому, найбільш імовірно, відео є постановкою. Адже мобілізацію жінок в Україні не проводять — хоча героїня відео під час телефонної розмови використала аргумент про мобілізацію як одну із найголовніших причин її непереборного бажання «втекти» з України. До того ж це відео поширюють лише в російському сегменті соцмереж.

Фахівці навели й інші тези телефонної розмови. Наприклад, жінка казала, що її цікавить квартира лише в новобудові, й у такий спосіб натякала, що Росія нібито відбудовує Маріуполь. Місто, яке окупанти знищили. Як же насправді Москва «відбудовує» захоплені й знищені міста та села, причому називаючи їх «шматочком раю», — читайте в нашій рубриці «Новомова». 

Звісно, перевірити достовірність запису телефонної розмови практично неможливо, тому ми можемо лише спростовувати факти, наведені протягом бесіди. І подана інформація містить у собі неправдиві факти, які, скоріш за все, Кремль може використовувати задля власних цілей. Скажімо, поширити паніку серед українок.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись