Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Херсоні агітують за Росію світлиною дітей у вишиванках з Київщини

Окупаційна влада у Херсоні та області на пропагандистських білбордах використала світлини дітей з Київщини. Мешканка Київської області, професійна фотографиня Ганна Пасічник впізнала своїх дітей на проросійських плакатах, які з'явилися в Херсоні не пізніше 18 липня, пише BBC Україна.

Ганна Пасічник продавала фотосесію зі своїм сином та його найкращою подругою на сайті фотобанку «Шаттерсток». Діти стояли на квітучому ріпаковому полі у вишиванках. «Діти просять підтримки для України», – значилося в описі фото англійською.

Кадри з дітьми у вишиванках пізніше з'являться на білбордах в окупованому Херсоні. Російська пропаганда без дозволу використала її фото. «Росія тут назавжди!», «Херсон – навіки з Росією», «Херсон – російське місто», – фотографії білбордів з такими гаслами через кілька тижнів опублікував проросійський паблік Херсон.ру.

За спини дітям прифотошопили російський прапор, а жовті квіти ріпаку замінили на квітковий луг.

Згодом у мережі з'явилися фотографії зіпсованого білборда у Херсоні. У написі «Херсон — навіки з Росією» невідомі зафарбували літери «сон» у назві міста.

24 серпня Ганна опублікувала в інстаграмі пост, у якому публічно висловилася проти використання її фотографій в окупованому Херсоні: «[Росія] бере фото моїх щасливих діток у вишиванках, підло фотошопить свій кривавий брудний прапорець, пише брехливий, ненависний лозунг і вішає в Українському Херсоні банер, від якого хочеться, вибачте, блюнути…»

Після цієї публікації, каже Ганна, їй почали писати мешканці окупованого Херсона, які, переказує вона, розлютилися: мовляв, росіяни одягли своїх дітей у наші вишиванки й тепер розповідають, що ми хочемо до Росії.

«Зараз вони мені пишуть: дякую, що ви все це розповіли, тому що нам було дуже гидко це бачити. А тепер ми розуміємо, що вони навіть нічого не фотографували», – каже вона. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись