Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У Херсоні агітують за Росію світлиною дітей у вишиванках з Київщини

Окупаційна влада у Херсоні та області на пропагандистських білбордах використала світлини дітей з Київщини. Мешканка Київської області, професійна фотографиня Ганна Пасічник впізнала своїх дітей на проросійських плакатах, які з'явилися в Херсоні не пізніше 18 липня, пише BBC Україна.

Ганна Пасічник продавала фотосесію зі своїм сином та його найкращою подругою на сайті фотобанку «Шаттерсток». Діти стояли на квітучому ріпаковому полі у вишиванках. «Діти просять підтримки для України», – значилося в описі фото англійською.

Кадри з дітьми у вишиванках пізніше з'являться на білбордах в окупованому Херсоні. Російська пропаганда без дозволу використала її фото. «Росія тут назавжди!», «Херсон – навіки з Росією», «Херсон – російське місто», – фотографії білбордів з такими гаслами через кілька тижнів опублікував проросійський паблік Херсон.ру.

За спини дітям прифотошопили російський прапор, а жовті квіти ріпаку замінили на квітковий луг.

Згодом у мережі з'явилися фотографії зіпсованого білборда у Херсоні. У написі «Херсон — навіки з Росією» невідомі зафарбували літери «сон» у назві міста.

24 серпня Ганна опублікувала в інстаграмі пост, у якому публічно висловилася проти використання її фотографій в окупованому Херсоні: «[Росія] бере фото моїх щасливих діток у вишиванках, підло фотошопить свій кривавий брудний прапорець, пише брехливий, ненависний лозунг і вішає в Українському Херсоні банер, від якого хочеться, вибачте, блюнути…»

Після цієї публікації, каже Ганна, їй почали писати мешканці окупованого Херсона, які, переказує вона, розлютилися: мовляв, росіяни одягли своїх дітей у наші вишиванки й тепер розповідають, що ми хочемо до Росії.

«Зараз вони мені пишуть: дякую, що ви все це розповіли, тому що нам було дуже гидко це бачити. А тепер ми розуміємо, що вони навіть нічого не фотографували», – каже вона. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join