Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Гостомелі знімають фейковий відеосюжет про звірства російських військ

Такі повідомлення поширюють у соціальних мережах. Нібито оператори знімають людей у теплому одязі, які біжать на тлі зруйнованих авто та будівель. Це не так.

Як пишуть фактчекери проєкту VoxCheck, насправді на відео фрагмент фільмування документального фільму про російсько-українську війну. Відео виклав користувач мережі Tik-Tok у серпні 2022 року. Associated Press з’ясували, що він є асистентом з кастингу документального фільму «Область героїв», знімальний процес якого й виклали в мережу. У коментарі інформаційному агентству він підтвердив, що виклав відео зі знімального майданчика.

Виробництвом фільму займається українська продакшн-компанія IDEAFILMS за сприяння Державного агентства з питань кіно. Він міститиме кінореконструкції п’яти реальних історій жителів Київщини в умовах окупації. На сторінці компанії в інстаграмі є фото із тієї ж локації, що й на відео, але з іншого ракурсу.

Пропагандисти у будь-який спосіб намагаються приховати звірства російської армії на тимчасово окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись