Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Донбасі жертвами «чорних трансплантологів» стають поранені українські військові та місцеві з проросійськими поглядами

Про таке пишуть анонімні телеграм-канали та російські медіа з посиланням на бойовика так званої «ЛНР», «представника народної міліції ЛНР» Андрія Марочка. Нібито на території, де тривають бойові дії, «кудись зникають» поранені українські військовослужбовці та місцеві жителі з проросійськими поглядами. Марочко розповідає, що нібито має докази роботи «західних трансплантологів», які транспортують органи до України, а потім на Захід. Це — неправда.

Вилучені з тіла органи залишаються життєздатними обмежений проміжок часу, за який неможливо транспортувати їх із зони бойових дій на Донбасі на Захід. Забір органів потребує наявності команди спеціально навченого персоналу, щонайменше 6-8 хірургів. Трансплантація завжди є цільовою, на основі ряду критеріїв сумісності. Для цього завжди проводять попереднє медичне обстеження як донора, так і реципієнта, а це неможливо в умовах бойових дій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись