Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У «ДНР» нібито вже розпочалося дострокове голосування за президента Росії

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що у так званій «ДНР» донеччани нібито можуть проголосувати за президента Росії достроково, а на прибудинкові дільниці виїжджають мобільні групи. 

У Центрі стратегічних комунікацій при МКІП опрацювали цю інформацію. Вони зʼясували, що насправді це все імітація та створення пропагандистської картинки для російських ЗМІ. Станом на 12 березня 2024 року жодних «виборів» на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України не відбувається. Крім того, на ТОТ росіяни можуть робити фальсифікації будь-якого масштабу, як вони це вже робили раніше, й подавати це так, нібито Путіна обирає більшість місцевого населення.

Мета — показати росіянам, що завоювання територій України нібито закінчилось їхньою успішною інтеграцією. На українську ж аудиторію таку інформацію поширюють з метою маніпуляції громадською думкою, мовляв, на ТОТ триває нормальне життя, а тамтешні жителі отримали ті ж права, що й росіяни. Проте це неправда. У такий спосіб людей на ТОТ і прифронтових територіях також схиляють до думки, що окупація не матиме для них катастрофічних наслідків. 

Раніше ми аналізували меседж агітпропу, що Україна нібито позбавить громадянства жителів усіх тимчасово окупованих територій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись