Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Виконавчий директор УГСПЛ нібито заявив, що врятовані з викрадення Росією діти хочуть туди повернутись

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах поширюють відео, де виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко в ефірі телеканалу «Київ» нібито заявив, що багато врятованих з російського викрадення дітей хочуть повернутися до Росії. Утім це — маніпуляція.

Про неї повідомила власне УГСПЛ у своєму телеграм-каналі. Організація стверджує, що пропагандисти обрізали відео і вирвали його з контексту інтерв'ю Павліченка. Насправді ж, відповідаючи на одне з питань ведучої у включенні 11 березня, Олександр Павліченко наголосив, що російська влада проводить злочинну ідеологічну пропаганду серед українських дітей, фактично зомбуючи їх. Він зазначив, що це може призвести до того, що діти, які пізніше будуть врятовані, можуть відчувати бажання повернутися до Росії, де над ними здійснювалася знущальна поведінка. Однак російська пропаганда подає вирізаний шматок із власними інтерпретаціями.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб виправдати дії Росії проти українських дітей. Мовляв, вона їх рятує. «Детектор медіа» раніше писав, як іще пропаганда виправдовує викрадення українських дітей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись