Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Тарифи на електроенергію для всіх жителів України збільшаться на 47%

Таке повідомлення шириться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що ціни на електроенергію кардинально зміняться. Мовляв, до першого липня 2023 року українцям слід очікувати збільшення цін на електроенергію до 47%. Це — неправда. 

За словами фактчекерів StopFake, ціна зміниться не для всіх споживачів. Підвищення тарифів на електрику торкнеться лише непобутових споживачів. Тобто, наприклад, для споживачів-підприємців, які купують електроенергію для власного бізнесу. Фахівці кажуть, що це пов'язано з російськими обстрілами української енергетичної інфраструктури. Для непобутових споживачів ціна на електроенергію до липня 2023 року збільшиться на 18%, а не на 47%. 

Пропагандисти поширюють цей фейк задля підживлення наративу про те, що високопосадовці не дбають про українців, а лише підвищують ціни на комунальні послуги, продають електроенергію за кордон й тому в людей вимикають світло тощо. Вони хочуть створити картинку нестерпного життя українців. Проте більшість проблем з електроенергією в Україні виникли через дії ворожої Росії, яка систематично обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись