Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Тарифи на електроенергію для всіх жителів України збільшаться на 47%

Таке повідомлення шириться соціальними мережами й ворожими телеграм-каналами. У ньому йдеться, що ціни на електроенергію кардинально зміняться. Мовляв, до першого липня 2023 року українцям слід очікувати збільшення цін на електроенергію до 47%. Це — неправда. 

За словами фактчекерів StopFake, ціна зміниться не для всіх споживачів. Підвищення тарифів на електрику торкнеться лише непобутових споживачів. Тобто, наприклад, для споживачів-підприємців, які купують електроенергію для власного бізнесу. Фахівці кажуть, що це пов'язано з російськими обстрілами української енергетичної інфраструктури. Для непобутових споживачів ціна на електроенергію до липня 2023 року збільшиться на 18%, а не на 47%. 

Пропагандисти поширюють цей фейк задля підживлення наративу про те, що високопосадовці не дбають про українців, а лише підвищують ціни на комунальні послуги, продають електроенергію за кордон й тому в людей вимикають світло тощо. Вони хочуть створити картинку нестерпного життя українців. Проте більшість проблем з електроенергією в Україні виникли через дії ворожої Росії, яка систематично обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join