Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Так звані «КСОРС» у якості інструменту російської пропаганди

Так звані «Координаційні Ради Організацій Російських Співвітчизників» або «КСОРС» діють у багатьох країнах світу. Це російська ініціатива, спрямована на об'єднання та зміцнення спільнот, заснованих російськими емігрантами за кордоном. У дослідженні команди ЦГЦ Фонду Притули представлено деанонімізацію 92 керівників «КСОРСів» із коротким описом їхньої діяльності, причому перший матеріал присвячено Європі.

В деяких країнах діяльність «КСОРС» вже заборонена або обмежена, як у США, Швеції та Україні. Дослідження надає обґрунтування для розгляду заборони їхньої діяльності й в інших країнах.

Кожен «КСОРС» заявляє, що їхньою головною метою є «зміцнення зв'язків співвітчизників з історичною Батьківщиною». Однак установчі документи також містять інші пропагандистські цілі, такі як:

  • підтримка зусиль співвітчизників у просуванні «об'єктивного образу Росії» в громадському житті країни перебування;
  • популяризація досягнень російської культури та історії, традицій і звичаїв народів Росії за допомогою всіх доступних інформаційних ресурсів;
  • сприяння розвитку російськомовних медіа в країні перебування;
  • поширення інформації про досягнення багатонаціональної культури Росії.

Більшість «КСОРСів» не мають юридичного статусу. Це прописано в їхніх принципах як окремий пункт: «КСОРС є громадським інститутом, бажано без створення юридичної особи».

«КСОРСи» активно використовуються для поширення російської пропаганди серед іноземців з метою формування позитивного сприйняття Росії та її дій. Однією з офіційних цілей діяльності є «активне залучення молоді», що є основним засобом впливу. Керівники цих об'єднань здебільшого підтримують політику Путіна. Деякі «КСОРСи» передавали «гуманітарну допомогу» на окуповані Росією території під час повномасштабного вторгнення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись